Acnee

Este afectiunea ce apare, in mod obisnuit, la varsta pubertatii si poate persista si la adultul tanar, ameliorandu-se la maturitate. Denumita medical acnee vulgara, este localizata pe fata, spate sau decolteu. Exista diferite forme de manifestare. Printr-o ingrijire corecta a pielii si tratament adecvat, leziunile pot disparea, iar aspectul normal poate fi redobandit. Trebuie stiut ca este o afectiune care se transmite ereditar, in cele mai multe cazuri, si nu apare ca urmare a contactului cu leziunile persoanelor ce au acnee.

In multe situatii, aspectul leziunilor este agravat printr-o ingrijire incorecta a pielii (degresare excesiva/curatire insuficienta, cosmetice nepotrivite, traumatizarea leziunilor), nivel ridicat de stress si, mai rar, ca efect secundar al unui tratament pentru o alta afectiune.

Pentru tratarea leziunilor, dermatologul poate recurge la terapia medicamentoasa, la care asociaza un program corect de ingrijire a pielii, iar cand este cazul si alte terapii dermatocosmetice (IPL, mezoterapie, laser, peeling).

Este importanta relatia doctor-pacient, deoarece un tratament corect poate fi evaluat dupa aproximativ 3 luni, iar terapia in aceasta afectiune trebuie continuata si dupa disparitia leziunilor, pentru mentinerea rezultatului.

In toate situatiile, tratamentul va fi adaptat de medic in functie de aspectul pacientului.

 

 

    

Ianuarie 2021 - Dermatolog online