Bolile parului

Din toate timpurile, podoaba capilara a reprezentat unul dintre simbolurile frumusetii. Desi calitatea parului se mosteneste, aspectul parului este influentat de starea de sanatate, de stilul de viata si de modul de ingrijire. La nivelul scalpului, cele mai frecvente si suparatoare probleme ale adultilor sunt legate de prezenta matretii, care poate fi insotita de par gras sau de caderea parului. Este o problema ce afecteaza in special barbatii, dar si un numar semnificativ de femei, cu impact puternic asupra calitatii vietii, prin scaderea increderii in sine.

Alopecia la barbati (alopecia androgenica) este cel mai comun tip de pierdere a parului. Poate incepe cu o usoara rarire a parului in vertex si/sau retragerea limitei de insertie a foliculilor pilosi. Parul se subtiaza progresiv, foliculii pilosi se micsoreaza, iar in final nu se mai produce par vizibil. 25% din barbati incep sa piarda par inainte de 21 ani, uneori mult mai timpuriu. Exista diferite grade de alopecie masculina, impartita in 7 grade pe scara Norwood-Hamilton. 

La femei, alopecia androgenica se manifesta prin subtierea firului de par exclusiv la nivelul vertexului si frontal. Incepe dupa 50 ani, dar au fost observate si cazuri la varsta de 20-30 ani. Acest tip de alopecie se produce ca urmare a transmiterii ereditare, androgenodependentei si hipersecretiei seboreice. Poate fi oprita greu din evolutie, necesitand un tratament indelungat si sustinut. Niciun tratament nu determina cresterea completa a parului. Tratamentul topic si/sau si sistemic va fi ales de medic. 

Alopecia areata (localizata) = Pelada-scalp, barba, sprancene etc. Este rara, mai frecventa la copii. Cauzele nu sunt cunoscute deplin, intalnindu-se dupa traume emotionale sau in cadrul bolilor autoimune. 

Alopecia traumatica - dupa vopsire/indreptarea parului, pieptanare puternica, decolorare, par prins prea strans etc. 

Alte cauze de pierdere a parului: sarcina, alaptarea, menopauza, dieta alimentara defectuoasa, unele boli, administrarea unor medicamente.

In tratamentul alopeciei, dermatologul poate folosi o larga gama terapeutica ce include, pe langa agentii topici clasici, mezoterapie cu/fara ac, laserterapie. Tratamentul caderii parului se bazeaza in principal pe administrarea unor produse topice asociate sau nu cu tratament general, diferit pentru barbati si femei, pe mezoterapie sau implant de foliculi pilosi.

Mezoterapia reprezinta injectarea in zonele "cu probleme" a unor amestecuri de substante (vitamine, minerale, antioxidanti, factori de crestere). Frecventa si numarul sedintelor sunt stabilite de dermatolog.

Indiferent de situatie, in cabinetul dermatologic veti fi examinat si tratat cu profesionalism. 

    

Aprilie 2024 - Dermatolog online