Carcinoame

 

Sunt de 2 tipuri: bazocelular si spinocelular.

 

a. CARCINOMUL BAZOCELULAR apare prin inmultirea anormala a celulelor bazale ale epidermului. Este o tumora putin agresiva, dar cu capacitate de distrugere locala, ceea ce ii imprima caracterul malign. Desi nu apare primar la nivelul mucoaselor, se poate extinde la acestea de la tegumentul din jur. In mod obisnuit, apare la adulti, pe zonele expuse la soare.

 

b. CARCINOMUL SPINOCELULAR este determinat de proliferarea anormala a celulelor spinoase ale epidermului, avand un ritm rapid de crestere, cu invazia locala a tesuturilor si capacitate de metastazare la distanta. Se poate localiza primar si pe mucoase. Este favorizat de expunerea indelungata la soare (cu eventuale arsuri solare repetate), mai ales la persoanele cu piele deschisa la culoare, radioterapie, fumat, iritatii cronice determinate de dantura neingrijita.

 

In cabinetul dermatologic stabilim diagnosticul, utilizand si examenul dermatoscopic, apoi se aplica tratamentul. Este indicata biopsia excizionala "in bloc", cu o margine de siguranta de cca 5 mm, urmata de examinarea histologica a piesei bioptice. Examenul histologic va sustine diagnosticul de certitudine si, foarte important, va confirma eliminarea completa a carcinomului.

 

La carcinomul bazocelular, excizia chirurgicala completa asigura vindecarea. Carcinomul spinocelular beneficiaza de chirurgie pentru indepartarea tumorii primare, precum si de radioterapie pentru a preveni si/sau trata metastazele.

 

O problema aparte este reprezentata de localizarea carcinoamelor care nu pot beneficia de excizia chirurgicala completa: aripa nasului, unghiul intern al ochiului, pavilionul urechii. In aceste zone, distrugerea completa a carcinoamelor nu poate fi verificata la examenul de laborator. Riscul recidivelor este mare si este nevoie de o supraveghere atenta a zonelor implicate.

 

    

Aprilie 2024 - Dermatolog online