Epilare definitiva

 

Reprezinta disparitia definitiva a firelor de par nedorite, ca urmare a distrugerii elementelor ce asigura regenerarea firului de par (matricea bulbului pilos si protuberanta tecii foliculare externe). Acest lucru este posibil deoarece melanina (pigmentul) din foliculul pilos este sensibila la actiunea undei de 1064 nm, corespunzatoare laserului NdYAG. Prin aceasta metoda, se poate indeparta parul de orice culoare, mai putin parul alb (care nu are pigment), de pe fata sau corp, atat la femei, cat si la barbati.

 

Numarul de sedinte este variabil, in medie 5-7 (la pacientii fara tulburari hormonale) la un interval de 1-3 luni. Pentru ca tratamentul sa aiba rezultat, este OBLIGATORIE existenta radacinii firelor de par (cu 3-4 saptamani inaintea procedurii inceteaza epilarea cu ceara sau smulgerea firelor de par). Parul poate fi indepartat prin radere, epilare chimica sau poate fi decolorat, atat inaintea terapiei laser, cat si intre sedintele laser.

 

Daca exista episoade de infectii virale anterioare pe locul unde se va face epilarea, cu 2-4 zile inainte se poate administra un antiviral.

 

Pregatirea: se curata zona/se demachiaza, se indeparteaza parul prin radere, iar pentru a creste confortul se poate aplica o crema anestezica cu 30 de minute inainte.

 

Dupa epilare, pot aparea inrosire, umflare/edem, usoara usturime, ce dispar in cateva ore, si, de asemenea, pot aparea chiar cruste superficiale (daca puterea a fost mare), care vor disparea in 2-3 zile. Se vor aplica creme cicatrizante si se vor evita traumatizarea zonei si expunerea la soare. Este indicata folosirea cremelor ecran cu SPF 50. Ca urmare a terapiei laser, dupa primele sedinte, parul va creste mai greu, iar firul va fi mai subtire si mai deschis la culoare.

 

Este nevoie de repetarea procedurii pentru aceeasi zona, deoarece firele de par nu se afla toate in aceeasi faza a ciclului de dezvoltare (cand sunt sensibile la actiunea distructiva a undei laser), iar elementele regeneratoare ale firului de par se afla la nivele diferite de profunzime si au continut diferit de pigment.

 

Dupa terapia laser se recomanda:

 ·  evitarea tratamentului cu Aspirina, Ibrupofen, alte AINS, inainte cu 7 zile si la 2 zile dupa terapia laser

 ·  evitarea traumatizarii zonei tratate

 ·  protectia zonei tratate cu ecran solar SPF 30 sau 50, haine, palarie

 ·  make-up dupa 24 h, daca nu sunt cruste sau vezicule;  fard verde pentru camuflajul zonei.

  

    

Aprilie 2024 - Dermatolog online