Nevi

nevi-alunite

Alunitele reprezinta denumirea populara pentru nevi. Acestia sunt formatiuni de diferite culori, cu originea in celulele pigmentare ale pielii - nevi melanocitari sau cu originea in alte structuri ale pielii - nevi nemelanocitari.

Pot aparea de la nastere, in primii 20 ani de viata (cei mai multi), dar si in restul vietii, fiind conditionati de mostenirea ereditara, dar si de factori externi, precum radiatiile solare. Aceste formatiuni ale pielii, considerate tumori benigne, apar in mod natural pe tot parcursul vietii.

Ceea ce trebuie sa ne ingrijoreze, putand anunta malignizarea si transformarea intr-un cancer de piele, este modificarea aspectului:

·       culoarea care devine neuniforma

·       marimea – cresc rapid in inaltime si suprafata

·       au contur ce nu e bine delimitat

·       sunt pruriginosi sau durerosi.

Nu intensitatea culorii este aspectul alarmant.

In cazul in care o formatiune nevica isi modifica caracteristicile, trebuie consultat dermatologul. Pentrul diagnosticul complet, examenul clinic este completat de dermatoscopie si examen histopatologic.

Terapia consta in excizia chirurgicala sau terapia laser.
Este importanta atitudinea corecta in fata nevilor, care:

·       trebuie protejati de expunerea excesiva la soare sau UV artificiale

·       trebuie evaluati periodic, pentru aceasta facandu-se poze ale zonelor cutanate.

In cabinetul dermatologic evaluam nevii existenti si, daca este cazul, practicam excizia chirurgicala "in bloc", cu examen histopatologic si supravegherea cicatrizarii.

 

Aprilie 2024 - Dermatolog online